3 Temmuz 2013 Çarşamba

Cebeci Kampüsü Forumu - 03.07.2013


3 Temmuz 2013 günü yapılan forumun raporu:

1- 1- Alınan kararların etkili bir şekilde uygulanması ve takibi için alt çalışma grupları oluşturulması, bu sayede katılımın, iletişimin daha etkin sağlanması, demokratikleşmenin, yatay örgütlenmenin bulunduğumuz kurumlarda da hayata geçirilmesi gereği.

i- Bu kapsamda kentsel dönüşüme ilişkin sorunların, bu sorunların ortaya çıkmasına yol açan ekonomik, sosyal, politik vb. nedenlerin irdelenmesi, dünya üzerinde bu konuya ilişkin örnekler, sorunlara bulunan çözümler ve hareketlerin kazanımlarını aktaracak bir broşür hazırlanması ve bu broşürün Ankara’da gerçekleştirilen forumlarda dağıtılması kararlaştırıldı. Bunun için okulda bir komisyon kurulması kararlaştırıldı ve Özlem Albayrak, Bülent Duru ve Utku Balaban hocalarımız komisyona katılımda gönüllü oldular. Bu tip komisyonlara katılım herkese açık ve daha sonradan katkı sunmak isteyenler de katılabilir. Bu amaçla komisyonların kurulması, duyurulması ve forumlara ulaştırılması konusunda iş bölümü sağlanması gereği üzerinde duruldu.

ii- Kentsel dönüşümün yanı sıra direniş sürecinde ekonomik, sosyolojik boyut, seçim sistemi, kamusal alanların özelleştirilmesi gibi konularda da bu tip çalışmaların yapılması gereği dile getirildi.

2 - üniversite gündemine özgü sorunların forumlarla birlikte yürütülmesi.

i- Eğitimin özelleştirilmesi, eğitimin ve eğitimcilerin itibarsızlaşması, piyasalaşmaya zorlanması karşısında, diğer “onurumuzu koruyoruz” taleplerine ek olarak maaş konusunun da gündeme alınması gereği, bu konu üzerinden bir boykot düzenleme önerisi.

ii- Yemekhanede veya kurumumuzun çeşitli birimlerinde görev alan taşeron işçilerin sorunlarının üniversite yönetimine, dekanlığa iletilmesi, işçi alımlarında ihale sürecine ilişkin etki ve değişiklik yaratma gereği konuşuldu.

iii- ÖYP ve 35. Madde araştırma görevlilerinin yer sorununun gündeme alınması gereği dile getirildi.

iv- Yakın zamanda 50d’den 33’e geçme koşullarında yaşanan kriter değişikliğinin, üniversitelerde yaşanan mobbing’in de gündeme alınması gerektiği kararlaştırıldı.

v- Bu tip sorunlara özgü bir çalışma grubu oluşturulması kararlaştırıldı. Üniversite çalışma koşulları ve asistan sorunları için kurulacak komisyona Fırat Duruşan gönüllü olarak katıldı. bu komisyonların üniversite içerisindeki tüm bileşenler (idari personel, taşeron işçiler, öğrenciler, asistanlar vb.) için de oluşturulması gereği dile getirildi.

3 – forumların, forumlarda dile getirilen sorunların ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin daha etkili duyurulması, katılımın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması.

i- Forumlarda somut, pratik konulara ilişkin öneriler sunulması gereği ve yerel iktidara bu tip somut önerilerle gidilerek kararların uygulanmasının takibinin sağlanması gereği.

ii- Gündemin bir sonraki forum için belirlenmesi ve duyurulması. Forumlara ilişkin kararların ve gündemin duyurulması için facebook ve twitter gibi sosyal medya ağlarında hesaplar açılması kararlaştırıldı. Can Irmak Özinanır bu grupların kurulması sorumluluğunu üstlendi.

iii- Ankara’da düzenlenen çeşitli forumlara katılanların bu forumlarda konuşulan konular ve alınan kararlarla ilgili olarak kurulan grubumuza ve mail listelerine bilgi aktarımı yapması kararlaştırıldı.

iv- Cebeci Kampüsü forumunun haftada bir kez, Çarşamba günleri 12:00 – 14:00 arasında yapılması kararlaştırıldı. Buna göre bir sonraki forumun 10 Temmuz Çarşamba günü 12:00de taşeron işçilerin istihdam sorunu gündemiyle toplanmasına karar verildi.

v- Katılımın arttırılması için el ilanları basılıp dağıtılması, üniversite girişine bir afiş asılması, mail listelerinin ve internetin daha efektif kullanılması önerildi.

Özetle demokratik yapının kurumlarımızda da yerleşmesi gereği, buna yönelik oluşturulacak alt çalışma gruplarıyla pratik sorunların belirlenmesi, çözümler önerilmesi ve bu önerilerin takibi öne çıkan konulardan. 10 temmuz Çarşamba saat 12:00 de taşeron işçilerin istihdam sorunu gündemini önde tutarak yeniden buluşuyoruz.