10 Temmuz 2013 Çarşamba

Cebeci Kampüsü Forumu - 10.07.2013


Taşeron işçilerinin sorunları konusunda yapılan 3. Cebeci Kampüsü Forumu’nda taşeron şirkete bağlı çalışan emekçiler çeşitli sorunlardan dolayı aramızda yer alamadılar. Bu sorunların başında güvencesiz çalışmaları ve foruma katılmaktan çekinmeleri yer alıyordu. 
Taşeron sorunu 
-Öncelikle taşeron işçilerin sorunları konusunda yapılan çalışmalardan söz edildi. SBF’de bu konuya ilişkin kurulan komisyon iki konuda çalışma yapıldığı, bunu bir rapora dönüştürmeye dönük çalışma olduğu anlatıldı. Bu konuların ilki taşeron işçilerinin hukuki sorunları, yani iş kanununda sahip oldukları çeşitli hakların yöneticiler tarafından çiğnenmesi, ikincisi ise akademik ve idari personelin taşeron işçilere dönük uygulamaları. Taşeron çalışanların izin kullanmasında sorunlar yaşandığı, resmi tatillerin ise maaşlarına kesinti olarak yansıtıldığı hatırlatıldı. 
-Forumun taşeron işçilere dönük herhangi bir yaptırım karşısından net bir duruşunun olması gerektiği. Taşeron şirketlere tamamen karşı çıkma ve işçilerin kadroya geçirilme talebinden geri adım atılmaması gerektiği ancak taşeron işçilerin iş akitlerinin yıllık olarak yenilenmesinin onları pek çok haktan mahrum ettiği, dolayısıyla 3 yıllık veya 5 yıllık sözleşmeler talep edebileceği ve maaşların zamanında yatırılmasının önemi vurgulandı. 
-Üniversitelerdeki hiyerarşik yapılanmanın da taşeron çalışanların işini zorlaştırdığı, kadrolular ve onların amirleri arasında çapraşık bir yapının olduğu vurgulanarak Eğitim-Sen’in tüzük değişikliğiyle gündeme gelen “işyeri meclisleri” mekanizması ile taşeron işçiler sorununun idarelere taşınması ve onlara dönük uygulamaların denetlenebilmesi önerildi. 
-Taşeron çalışanlarının forumlara katılamaması dolayısıyla komisyonun işçilerle görüşerek onların sorunlarını tespit etmesi, doğrudan katılımları olmadığı için taşeron çalışanlarının taleplerinin forumlarda öncelikli olarak tartışılması önerildi. 
Forumlardan izlenimler 
Geçen hafta diğer yerlerde yapılan forumlara gitmek üzere bir komisyon oluşturulmuştu. Bu komisyondan arkadaşlar izlenimlerini aktardılar. Bu komisyon kendi arasında bir e-mail grubu oluşturmuş. Komisyonun amacı mümkün olduğunca forumların mümkün olduğunca gözlenmesi ve forumlara katkıda bulunulması. Gözlemlerin de derli toplu hâle getirilmesi. Sokak hareketi devam etse de etmese de forumların sürmesinin önemine vurgu yapılarak, forumlara katılan grubun genişlemesi için çağrıda bulunuldu. 
Üniversitede iş güvencesi 
Asistanların 50d’den 33. Maddeye geçirilmesi konusundaki yeni kriterler getirmesi ve asistanların iş güvencesi sorununun gündeme getirilmesi önerildi. Fırat arkadaşımız Eğitim-Sen 5 No’ludaki özyönetim toplantısından bilgi aktararak, sendikanın tüzük değişikliğinin işyeri meclisleri biçiminde örgütlenmeyi hedeflediğini anlattı. Buradan yola çıkarak özyönetim toplantısına asistanların sorunlarını aşan bir şekilde üniversitede iş güvencesi konusunda rapor sunulmasını ve İstanbul ile diğer illerdeki üniversite şubeleriyle irtibat kurulmasını önerdi. Önceki örgütlenme ve deneyimlerin bir dokümantasyonuna ihtiyaç duyulduğu söylendi ve daha proaktif eylemler örgütlemek gerektiği konuşuldu. Süre kısıtlamasına ilişkin dönemsel eylemlerle kazanımlar elde edilebileceği üzerinde duruldu. 
Forumda son olarak gündem başlıklı forumlar yapmama, bir sonraki forumun birbirimizi tanıma ve bir iç dökme forumu olması yönünde karar alındı. Raporda eksik gördüğünüz yerleri tamamlarsanız iyi olur.